-
Jūsu grozs ir tukšs!
Suši… grūti iedomāties kādu, kurš nebūtu to baudījis, vai vismaz dzirdējis par šo eksotisko ēdienu. Turklāt tas ne tikai rada baudu garšas kārpiņām, bet arī acīm, jo nereti suši izkārtojums un dabiskais skaistums pielīdzināms mākslas formai. Par spīti tam, ka asociācijas ar to, kas ir suši, daudziem ir līdzīgas, to pagatavošana, forma un garša dažādās vietās var atšķirties.
Suši vēsture sākusies pirms vairāk nekā gadsimta Japānā. Turklāt suši pagatavošana notika pavisam cita mērķa dēļ, proti, svaigas zivis tika sasālītas un ievietotas starp rīsu slāņiem, kurus pēc tam pārklāja ar smagiem akmeņiem. Šāds uzglabāšanas veids pasargāja zivis no bojāšanās līdz pat 12 mēnešiem, kā arī piešķīra tām īpašu garšu. Rīsi tika izmantoti, lai sāktu fermentēšanās procesu, un tika izmesti ārā pēc tam, kad zivs bija apēsta. Šo suši pirmo formu sauca par “nare – zushi”.
Pēc tam, kad japāņi sāka novērtēt rīsus, zivs uzglabāšana tajos saruka līdz pāris nedēļām, un pēc tam zivs tika apēsta kopā ar rīsiem. Protams, arī šajā fermentācijas procesā garša mainījās, un 1600. gadā japāņu ārsts atklāja šo pašu skābeno garšu var iegūt, pievienojot rīsiem speciālu rīsu etiķi. Savukārt Eiropu suši sasniedza pagājušā gadsimta beigās, tiesa, bija jāpaiet laikam, kamēr šis specifiskais ēdiens iekaroja cilvēku sirdis.
Gadiem ejot, suši veidi ir papildinājušies un to gatavošana ir attīstījusies, kļūstot par sarežģītu mākslu. Suši ir kā ēdama māksla, kurai ir dažādas izskata un garšu variācijas.
Šī ēdiena pagatavošanā svarīgākie ir divi termini – shari, kas ir vārīti rīsi, kuriem pievienots rīsu etiķis, cukurs un sāls, kā arī neta, kas nozīmē pārējās sastāvdaļas, kuras pievieno suši. Tās var būt gan klasiskās nori lapas, kuras noteikti arī tu būsi ievērojis. Tā ir tumšā daļa, kuru parasti redzam ap suši rullīšiem. Patiesībās tās ir tikai sapresētas un kaltētas jūraszāles. Tā vietā atsevišķos gadījumos lieto arī gurķu šķēlītes vai rīsu papīru. Un suši pildījumi var būt daudzveidīgi, piemēram, jēla vai kūpināta zivs, dārzeņi, garneles, siers u.c.
Klasisko suši mājas apstākļos gatavo, vispirms noskalojot un novārot īpaši izmeklētus rīsus, pēc tam pievieno rīsu etiķi. Uzgaida, kamēr rīsi ir atdzisuši, taču ne auksti. Uz galda virsmas novieto bambusu paklājiņu, kam virsū klāj nori lapu. Tai virsū liek plānu rīsu kārtiņu un izvēlēto pildījumu, piemēram, lasi, avokado, krēmsieru, gurķi, garneles. Pēc tam visu sarullē un sagriež gabaliņos. Pasniedz ar sojas mērci, vasabi un marinētu ingveru. Ēd ar irbulīšiem.
Visus iepriekš minētos suši veidus vari izmēģināt pie mums, “SushiBrothers”, izvēloties tieši to, ko sirds kāro! Nāc, baudi uz vietas, Kr. Valdemāra 147/3 vai pasūti ar piegādi mājās!